Vrouwelijk vuur achter het stuur

Vrouwelijk vuur achter het stuur

Slippen, gas geven en behendig manoeuvres nemen met de auto: enkel een mannending? Dacht het niet!

Slippen, gas geven en behendig manoeuvres nemen met de auto: enkel een mannending? Dacht het niet! Bij ProMove kruipen er steeds meer vrouwen achter het stuur om hun rijvaardigheden te versterken. En toch ligt de drempel voor sommige vrouwen hoger dan bij sommige mannen. Hoe pakken we dat bij ProMove aan? We schijnen een koplamp op enkele vooroordelen en parkeren ze graag.

ProMove-instructeur Erwin Mombaerts ziet steeds meer vrouwen in de wagen stappen tijdens de rijvaardigheidsopleidingen. “In het verplichte terugkommoment is dat natuurlijk bijna 50/50. Elke jonge bestuurder moet deze opleiding verplicht volgen. Bij de standaardopleidingen – minus de bedrijfsopleidingen – schat ik de verdeling man-vrouw op zo’n 60/40. Het valt me wel op dat vrouwelijke deelneemsters zelden ouder zijn dan 40 jaar. Nemen de jongere generaties het heft meer in eigen handen? Misschien wel. Hoe meer ervaring je hebt achter het stuur en hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je gewoontes vastroesten en je niet meteen de drang voelt om aan je rijvaardigheden te werken. Maar je kan op elke leeftijd bijleren. Man of vrouw.”

Gerichter bijsturen

Een groot vooroordeel dat de ronde doet, is dat vrouwen een stuk onzekerder zijn in de wagen. Instructeur Erwin ervaart dat verschil niet zo. “Er bestaan evenveel onzekere mannen met veel vragen, ze laten het gewoon minder snel zien. Een vrouw durft daar meer open over te zijn. En dat vind ik net goed: zo sturen we gericht bij waar nodig. Zeker tijdens individuele sessies gaan we een stuk dieper in op eventuele opgelopen trauma’s en angsten. Daar zie je dat onze rol van rijvaardigheidsinstructeur verder gaat. We nemen een soort van vertrouwensrol op voor onze deelnemers. En daar maken vrouwen precies meer of beter gebruik van dan mannen. Met mooie opleidingsresultaten tot gevolg.”

Buiten de comfortzone, binnen de vaardigheden

Ann-Sofie Lhomme, CEO van Lhomme Tools, volgde een tijdje geleden een opleiding Car Control bij ProMove. “Ik stond te popelen”, vertelt Ann-Sofie, die niet zo ver van de autosector afstaat met haar bedrijf. “Met Lhomme Tools ben ik dagelijks bezig met de toelevering van gereedschappen aan autogarages, maar zo’n opleiding in de wagen is echt wel volledig buiten mijn comfortzone. Niet dat ik er daardoor minder zin in had hoor. Ik wilde vooral mijn algemene rijvaardigheid opkrikken in onverwachte situaties waarbij je voertuig bijvoorbeeld uitglijdt of je de controle over een verkeerssituatie dreigt te verliezen.”

Het is ook dat wat Hilde Neven, vennoot bij copywritingbureau ZINNIG, wilde leren in die opleiding. “Als je je rijbewijs haalt, heb je de basisvaardigheden om te rijden op zak. Maar wat bij een glad wegdek of plotse obstakels? Hoe je dan moet reageren, leer je niet tijdens je rijlessen. Of welke impact vermoeidheid bijvoorbeeld op je rijgedrag kan hebben: dat is toch een topic dat iedereen – man of vrouw – aanbelangt?”

Voorbij de drempel

Zelf ervaart Ann-Sofie weinig vooroordelen van buitenaf over haar rijgedrag. Al roept haar innerlijke stem ze toch af en toe onbewust op. “Ik herken mezelf wel in het vooroordeel dat vrouwen wat terughoudender zijn op de weg. Zeker in het begin had ik tijd nodig om vertrouwen achter het stuur op te bouwen. Ik wilde tijdens de opleiding dus eerst graag het parcours verkennen voor ik uit mijn comfortzone durfde te breken. Maar eens ik op dat punt was, heb ik echt genoten. De instructeurs moedigden me aan om gecontroleerde risico’s te nemen en lieten me daarbij echt op m’n gemak voelen.” Hilde beaamt de aangename aanpak van ProMove. “Ze geven echt dat duwtje in de rug om er vol voor te gaan en daaruit dan ook bij te leren. Je leert het meeste bij net buiten je comfortzone. En hoewel de instructeurs met de nodige humor aan de slag gingen, nemen ze veiligheid altijd heel serieus. Van dat soort lesgevers leer ik graag bij.”

Dat de opleiding enkel leuk zou zijn voor mannen? Die bubbel doorprikken de deelneemsters graag. Ann-Sofie: “Ik denk dat de meeste vrouwen niet meteen de eerste stap zouden zetten om een rijveiligheidsopleiding te volgen. Maar als je het meemaakt, merk je vanzelf hoe leuk het eigenlijk is. Ik vind het ideaal om als teambuilding te plannen. Of zelfs als vrijgezellenactiviteit met vriendinnen lijkt het me een topidee!”

Hebben onze deelneemsters en instructeur je warm gemaakt voor een opleiding bij ProMove? Ontdek ons aanbod!