Leer veiliger rijden tijdens een terugkommoment!

Terugkommoment

Leer veiliger rijden tijdens een terugkommoment!

Als je net je rijbewijs hebt behaald, is het belangrijk om te blijven werken aan je rijvaardigheid en zo bij te dragen aan een veiliger verkeer.

Wat is het terugkommoment?

Het terugkommoment is een verplichte opleiding die nieuwe chauffeurs moeten volgen tussen de 6 en 9 maanden na het behalen van hun rijbewijs. Tijdens deze sessie worden deelnemers geconfronteerd met de belangrijkste killers in het verkeer, nl. onaangepaste snelheid, afleiding en rijden onder invloed. 

Waarom is het terugkommoment belangrijk?

Het terugkommoment geeft nieuwe chauffeurs de kans om hun rijvaardigheden aan te scherpen in veilige omstandigheden en zo bewuster deel te nemen aan het verkeer. Het terugkommoment moet bijdragen aan een betere verkeersveiligheid door jonge bestuurders bewust te maken van de gevaren van onaangepast rijgedrag. . 

Wat gebeurt er tijdens het terugkommoment?

Tijdens het terugkommoment worden verschillende topics behandeld die van belang zijn voor nieuwe chauffeurs en voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen in het dagdagelijkse verkeer. Denk aan afleiding achter het stuur, het rijden onder invloed, onvoldoende afstand tot voorliggers of onaangepaste snelheid.

Tijdens de praktische proeven worden de deelnemers geconfronteerd met de beperkingen van zichzelf als bestuurder en met de beperkingen van een voertuig. Naast de praktische oefeningen is er ook tijd voorzien voor de uitwisseling van persoonlijke ervaringen en meningen. 

Wie moet het terugkommoment volgen?

Het terugkommoment is verplicht voor alle nieuwe chauffeurs die hun rijbewijs hebben behaald na 1 oktober 2017. 

Controleer op de website van de Vlaamse Overheid even de voorwaarden waaraan je moet voldoen om deel te nemen aan het terugkommoment. 

Hoe lang duurt het terugkommoment?

Het terugkommoment duurt 4 uur. Om een geldig attest te ontvangen, is het belangrijk dat je gedurende 4 uur aanwezig bent. 

Waar kan ik een terugkommoment volgen?

Een terugkommoment kan enkel georganiseerd worden door erkende instellingen. ProMove is erkend onder het erkenningsnummer T2, en mag het terugkommoment organiseren in Brugge, Zolder en Roeselare. Kan je op onze kalender geen geschikte datum kan vinden, contacteer ons dan even.

Is het terugkommoment verplicht?

Het terugkommoment is verplicht voor nieuwe chauffeurs die hun rijbewijs hebben behaald na 1 oktober 2017. Het niet bijwonen van het terugkommoment kan leiden tot sancties, zoals een geldboete.

Hoeveel kost een terugkommoment?

De kostprijs voor het terugkommoment bedraagt €122,00 en wordt jaarlijks geïndexeerd.