Chloë neemt de afslag van het terugkommoment.

Chloë neemt de afslag van het terugkommoment

Het terugkommoment voor rijbewijs B-houders.

Het terugkommoment voor rijbewijs B-houders. Veelbesproken én collectief over gezucht. En toch bewijst het elke keer zijn nut. De 18-jarige Chloë Heusdens volgde het ‘verplicht nummertje’ bij ProMove en blikt terug op een geslaagd parcours. “Voor mij mocht het terugkommoment zelfs veel vroeger dan zes maanden na het behalen van mijn rijbewijs vallen.”

De Bekkevoortse Chloë stond zenuwachtig en angstig aan de start van haar terugkommoment. “De schuld daarvan? Die leg ik bij mijn vrienden (lacht). Zij volgden de vier uur durende opleiding bij andere aanbieders en vonden het allesbehalve leuk. Het voelde verplicht, heel schools. Het moet dus niet verbazen dat ik zonder enthousiasme en verwachtingen aan de opleiding begon. Maar die veronderstellingen klopten bij ProMove helemaal niet.”

Eerlijk en open communiceren

Chloë volgde eerder al een opleiding Car Control. Een bevooroordeelde deelnemer zou je denken. En toch ondervond Chloë zélf waarom het terugkommoment van ProMove anders is. “De opleiding begon met een inleidend gesprek. Heel open en eerlijk: waar lagen de verwachtingen? Had iemand al eens een ongeval gehad? Wat wilde je graag uit de opleiding halen? Er kon hier en daar zelfs een grapje vanaf. Het ijs brak en je voelde dat iedereen op zijn of haar gemak was.”

Levensechte ervaring

Na denken en babbelen, komt doen. De setting? Het gesloten oefenterrein van ProMove met rem- en controle-oefeningen en reageren met een alcoholbril op je neus. “Hoewel we met achttien deelnemers waren, stuurde de instructeur persoonlijk vlot aan. Soms met net iets te veel uitleg over het ‘waarom’ van een techniek, maar goed (lacht). Ik was klaar voor actie! Het hoogtepunt? Die alcoholbril. Omdat ik zelf nooit met een glas op achter het stuur zou kruipen, was die gekke bril een hele ervaring. Afsluiten deden we met een groepsgesprek. Hoe nuttig vonden we de opleiding? En wat hadden we geleerd? Al snel veranderde dat gesprek in een pingpong van ervaringen onder de deelnemers. Heel fijn om op die manier af te sluiten.”

Bewustere chauffeur

De kost van het terugkommoment ligt niet laag, dat beseft Chloë ook. “Maar eerlijk? De prijs maakt mij niet uit als je er een betere en bewustere chauffeur van wordt. Ik ga nu een stuk bewuster de weg op. Het terugkommoment mag voor mij eigenlijk zelfs vroeger vallen dan zes of negen maanden na je rijbewijs. Ik rij elke dag van Bekkevoort naar Leuven, waar ik studeer, en beleefde al de gekste dingen onderweg. Door het terugkommoment krijg je echt inzicht in je rijgedrag. En pas je het sneller aan in gevaarlijke situaties. Ik heb de opleiding van ProMove dan ook al aan familie en vrienden aangeraden. Mét succes: mijn schoonbroer komt zijn terugkommoment ook hier volgen.”

“Hoewel we met 18 deelnemers waren, stuurde de instructeur heel persoonlijk aan”

Van verplicht nummertje naar een leerrijke en toffe rijsessie? Plan jouw terugkommoment.