Gianni neemt het stuur in eigen handen

Gianni neemt het stuur in eigen handen

Gianni Morelli is 43 jaar, woont in Hasselt en heeft een visuele beperking. Als verjaardagscadeau mocht hij op 6 april – voor de allereerste keer! – zelf plaatsnemen achter het stuur voor een initiatie Car Control. 

Geen rekening moeten houden met bussen of treinen, maar zomaar kunnen vertrekken waar en wanneer je wil met je wagen: je staat er als rijbewijshouder misschien nooit echt bij stil. Nochtans is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gianni Morelli is 43 jaar, woont in Hasselt en heeft een visuele beperking. Als verjaardagscadeau mocht hij op 6 april – voor de allereerste keer! – zelf plaatsnemen achter het stuur voor een initiatie Car Control. ProMove nam de praktische organisatie volledig op zich, instructeur Olaf zorgde voor duidelijke uitleg en de vriendin van Gianni ... deed haar uiterste best om de verrassing niet te verklappen.

Gianni Morelli is bijna een jaar samen met zijn vriendin. Ze leerden elkaar in een ver verleden kennen op internaat en vonden elkaar na 25 jaar toevallig terug via Facebook. “Voor zijn verjaardag wilde ik iets speciaals doen”, vertelt ze. “Gianni houdt van motorsporten en we volgen samen heel wat motorraces. Ik begon dus al snel in die richting te denken. Ik tikte op Google ‘autorijden voor blinden’ in en kwam op de site van ProMove terecht. Na wat aarzeling informeerde ik via mail naar de mogelijkheden, al was het maar om doorverwijzingen te krijgen. Tegen mijn verwachtingen in kreeg ik een bijzonder enthousiast antwoord. Het was geen enkel probleem: ProMove zou alles doen om die ervaring mogelijk te maken.”

Kegeltjes omverrijden en stilvallen

“Ik zie het verschil tussen licht en donker, maar daar blijft het bij”, legt Gianni uit. “Als ik ergens naartoe wil, ben ik dan ook afhankelijk van het openbaar vervoer. In het begin van onze relatie zei mijn vriendin eens dat ik zelf ooit een keer een auto moest besturen. Maar ik had nooit gedacht dat ze dat echt zou kunnen regelen. Zelfs toen ze me op die bewuste zaterdag meenam naar mijn verrassing, had ik nog geen enkel idee (lacht). Er was die dag een race bezig op het circuit van Zolder. Mijn vriendin had me gevraagd om via mijn oortjes muziek te luisteren, zodat de motorgeluiden niets zouden verraden. Pas toen we parkeerden bij ProMove en kennismaakten met instructeur Olaf, besefte ik wat de bedoeling was: ik ga zélf rijden!”

Gianni’s vriendin moet nog steeds glimlachen als ze aan dat moment terugdenkt. “Ik heb nog nooit zo lang een verrassing geheim kunnen houden”, lacht ze. “Zijn vrienden waren op de hoogte, maar iedereen heeft gezwegen.” Ook Gianni blikt positief terug: “Ik heb gigantisch veel geleerd op zo’n korte tijd. Olaf legde me eerst alle basiselementen uit: een correcte zithouding, waar het gas- en rempedaal zit, hoe ik moet schakelen ... Uiteraard was de auto aangepast zodat hij kon ingrijpen, maar dat is eigenlijk nauwelijks nodig geweest. Ik heb hier en daar een kegel omvergereden, maar dat viel best mee!” “Gianni is maar één keer stilgevallen”, vult zijn vriendin aan, die vanop de achterbank alles kon meevolgen. “Dat ging bij mijn eerste rijles een stuk minder vlot.”

Op het circuit

Na een uurtje rijles op het domein van ProMove, had Gianni enkele technieken onder de knie en werd het tijd voor het echte werk: het circuit verkennen. “Na toestemming van Johan Aerts mocht ik twee rondjes op de omloop rijden. Mijn topsnelheid was 58 kilometer per uur! Het was soms wat nipt in de scherpe bochten, maar Olaf bleef heel rustig en gaf duidelijke instructies.” Zijn vriendin knikt: “Had ik maar een instructeur zoals Olaf gehad toen ik leerde rijden... Ook voor mij was het een interessante opfrissingscursus. Ik heb heel veel bijgeleerd, hoewel ik al jaren mijn rijbewijs heb. Sindsdien ben ik een stuk aandachtiger achter het stuur, rij ik minder op automatische piloot en jaag ik me minder op aan andere bestuurders.”

Vrij en onafhankelijk

Als afsluiter had Johan Aerts, safety and sound manager van Circuit Zolder, nog een extraatje in petto. “Ik mocht plaatsnemen op het podium, als een racer die net een wedstrijd gewonnen heeft”, vertelt Gianni trots. “En ik mocht zwaaien met de finishvlag. Daarna kreeg ik een beker en een certificaat van mijn initiatie.” “Echt geweldig om hem zo te zien genieten”, vult zijn vriendin aan. “Het was een speciale ervaring, die ik hem al lang wilde gunnen. Alles zat gewoon mee die dag: van de warme contacten en de begripvolle ProMove-medewerkers die alles uit de kast haalden om dit mogelijk te maken, tot de vlotte communicatie en geduldige instructeur. Wat begon als een louter informatief mailtje, is geëindigd met een dolgelukkige Gianni.”

Gianni: “Ik begrijp nu het gevoel dat achttienjarigen ervaren wanneer ze voor het eerst mogen rijden: dat gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Je bestuurt een machine, waar jij de controle over hebt. Da’s eigenlijk best een gek idee. Ik ben zo dankbaar dat ik dat even mocht voelen. Al liggen de verwachtingen voor mijn volgend verjaardagscadeau nu wel gigantisch hoog (lacht).”