Op bezoek bij de buren van de Velodroom

Op bezoek bij de buren van de Velodroom

In november mocht ProMove aankloppen bij de nieuwe buren voor een rondleiding en initiatie door het indrukwekkende complex.

De site rond Circuit Zolder ademt snelheid en beweging. Met ProMove aan de ene kant en de recent geopende Velodroom aan de andere, gaat het hier vooruit. In november mocht ProMove aankloppen bij de nieuwe buren voor een rondleiding en initiatie door het indrukwekkende complex. Bezieler Marc Wauters nam hen mee op sjok en Pieter De Clercq, centrummanager ad interim bij de wielerpiste, neemt ons mee in het verdere aanbod. 

Als centrummanager houdt Pieter De Clercq zich bezig met het dagelijkse reilen en zeilen binnen de Velodroom. Hij ruilde daarvoor z’n vaste stekje als operationeel verantwoordelijke bij de schaatsbaan van Hasselt even in voor deze uitdagende tijdelijke functie, die ook binnen Sport Vlaanderen valt. Samen met Marc Wauters geeft hij sinds de opening in september 2023 twee à drie rondleidingen per week aan nieuwsgierigen. 

“We zijn echt overstelpt met aanvragen sinds we open zijn”, vertelt Pieter. “Van alle Vlaamse ondernemersclubs tot een groepje gepensioneerde piloten en heel veel daartussen (lacht). Er zijn zelfs rondleidingspakketten in de maak. Waarom we daar graag tijd voor vrijmaken? Het is naast een geste naar onze inhouse partners, ook gewoon een fantastisch verhaal voor het toerisme van Heusden-Zolder. Je moet weten: de eerste letters van dit verhaal stonden al in 2006 op papier. Geen wonder dat iedereen nu naar het resultaat wil komen kijken.”

Wieg van de Velodroom

De bezieler die er van in het prille begin bij was? Cycling manager bij Circuit Zolder Marc Wauters. Hij stond aan de wieg van het idee van een grote indoor wielerpiste en geeft nu met plezier rondleidingen. Al is hij lang niet de enige trekker in dit verhaal. Marc: “Wielrennen zit al een hele lange tijd in het DNA van Circuit Zolder, ik heb dat stuk gewoon verder uitgebouwd met de Velodroom. We organiseerden op deze site al WK’s wielrennen en BMX en we wilden méér van dat. Ik denk graag outside of the box als het op sport aankomt (lacht). Dat enthousiasme leg ik ook altijd in mijn rondleidingen. De Velodroom is mijn ‘baby’, ik kan er dus uren over vertellen. Mijn wielerdroom als ex-profrenner is veranderd in een echte Velodroom. En daar stopt het niet. Er is nog ruimte genoeg om van deze locatie een Olympische sportsite te maken in de toekomst – en wie weet misschien wel net zo indrukwekkend als in Londen.”

ProMove ontmoet Velodroom

Eind november maakten twaalf collega’s van ProMove de oversteek naar Velodroom voor een rondleiding en initiatie. Onder hen: Jeroen Mettepenningen, al zeventien jaar gepassioneerd instructeur bij ProMove en ... een ongelofelijke fietsfanaat die wekelijks op zijn mountainbike zit. En óf hij in zijn nopjes was met het bezoek. “Ik was zó benieuwd. Als buren hebben we de bouw van de piste dag na dag meegemaakt de afgelopen jaren, dus we popelden allemaal wel denk ik. En toen ik de parking opreed, zag ik daar opeens Tom Boonen staan, mijn jeugdidool. Onze collega Erwin is zijn vaste copiloot, ze rijden samen rally’s. Tom kwam de rondleiding meevolgen en vertelde daarbij heel wat anekdotes over het wielrennen. Ik weet niet waar ik het meest van onder de indruk was: zijn verhalen of de high-end infrastructuur van Velodroom (lacht).”

De rondleiding was voor Marc even aangenaam als voor het gezelschap van ProMove, zo blijkt. “Als buren wilde ik de tour doorheen het complex heel graag zélf met hen maken”, vertelt Marc. “ProMove is een hele fijne partner van Circuit Zolder en ze hebben jarenlang het landschap zien veranderen in functie van de grote werken.”

Meer dan fietsen

Velodroom louter een indoor wielerpiste noemen, zou afbreuk doen aan de site. “Al draait alles natuurlijk wel letterlijk én figuurlijk rond de piste”, vertelt Pieter. “We hebben ook een middenplein met vier sportunits waar je alle soorten zaalsporten kan beoefenen en een gymhal met toestellen van Olympisch niveau. De ideale plek met het oog op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Daarnaast huist inspanningslabo Energy Lab hier ook, hebben we een Mooze fitness, zit het CVO (Centrum voor Volwassenenonderwijs) er met hun opleiding fietshersteller én kan je voor een hapje en een drankje terecht bij Bistro Odiel, een ode aan de eerste Belgische Tourwinnaar Odiel Defraye.” Jeroen en zijn collega’s eindigden er na hun rondleiding van Marc en initiatie op de baan. Jeroen: “Het was superfijn om na zo’n intensieve voormiddag op adem te komen met een lekkere lunch. Ik zie zeker mogelijkheden naar de toekomst toe om de klanten van ProMove richting die gezellige bistro te sturen. Alle ingrediënten voor een wisselwerking zijn zeker aanwezig.”

Site in volle beweging

ProMove, Circuit Zolder, Velodroom. Zie je de rode draad? Mobiliteit slaat hier duidelijk de klok. Pieter: “Ook al is er geen directe link tussen ProMove en Velodroom, draagt de ligging van ProMove zeker wel bij aan het geheel van de site. Ooit was Circuit Zolder het zwaartepunt van de autosport, vandaag zitten we midden in de shift richting het fietsgebeuren, mede dankzij Marc. Je kan nu zelfs fietsen op het circuit. ProMove zit mee in die shift met hun lessen rond rijvaardigheid, daarin zie ik vooral een overeenkomst met wat wij aanbieden. Zeker voor jongeren op de middelbare school die pas leren rijden of op de fiets willen kruipen. Ik denk dat we voor elkaar zeker een meerwaarde zijn.”

En ook Marc broedt op een sportieve toekomst en samenwerkingen in Zolder. “We willen heel graag nog meer internationale wedstrijden binnenhalen om zo Limburg op de wereldkaart te zetten. Een mindset die de hele site een flinke boost kan geven.” 

Zin om je rijvaardigheid aan te scherpen? En ben je benieuwd naar de site waar ProMove en Velodroom gevestigd zijn? Ontdek het aanbod van ProMove en Velodroom