Klant in beeld: Servauto

Klant in beeld: Servauto

Vanuit de TotalEnergies-groep uit Parijs kreeg Servauto de groepsregel opgelegd om proactief te werken rond defensief rijden.

Toen Servauto, de dochteronderneming van TotalEnergies die instaat voor een deel van de uitbating van haar Belgische tankstations, op zoek ging naar een opleidingspartner voor defensief en elektrisch rijden, botste die (met enkel positieve gevolgen) op ProMove. Competence Manager Tina Borremans en Bart Bergans, HSEQ-manager en preventieadviseur, blikken terug én vooruit op een samenwerking die op wieltjes loopt.

Vanuit de TotalEnergies-groep uit Parijs kreeg Servauto de groepsregel opgelegd om proactief te werken rond defensief rijden. “Die regel kadert binnen twee grote – en belangrijke – thema’s in ons bedrijf: veiligheid en sustainability. Het uitgangspunt is natuurlijk de veiligheid van onze medewerkers op de baan en sensibilisatie. Daarnaast past dit project in het grotere plaatje van duurzaamheid. Hoe defensiever je rijdt, hoe meer je kan besparen door een verminderd verbruik. En omdat we stilaan in transitie zijn naar een hybride en elektrisch wagenpark, wilden we ook dat aspect integreren in een opleiding.”

Allesbepalende testrit

Wie opleiding zegt binnen Servauto, komt bij competence manager Tina terecht. “Ik kwam ProMove online tegen na wat opzoekingswerk. Na de eerste ontmoeting en contacten, voelde ik meteen een klik. Ik heb dan een testsessie voorgesteld en zij waren meteen enthousiast over dat idee.” Dat beaamt ook ProMove-instructeur Erwin Mombaerts: “Op deze manier konden we het perfecte programma op maat samenstellen zodat alle noden van Servauto netjes werden ingevuld.”
 
Vier leergierige medewerkers van Servauto, waaronder Tina en een collega uit het preventieteam van Bart, gingen samen met een instructeur de openbare weg én het circuit op om te testen. Tina: “We wilden heel graag het verschil tussen een verbrandingsmotor en een elektrische variant ervaren. Aangezien de transitie steeds dichterbij komt, een enorm belangrijk topic. Wat bleek? Een halve dag was veel te kort om álle aspecten op beide terreinen te behandelen ... Van een boeiende opleiding gesproken (lacht). Na wat puzzelwerk rond de timing en het programma – en een fijne begeleiding van ProMove – klikte de opleiding in elkaar.”

Uitrol op kruissnelheid

De verdere uitrol stond gepland voor het najaar van 2023. Het team van Bart merkte dat verschillende schakels binnen het bedrijf baat zouden hebben bij deze opleiding. “We zien dat er toch heel wat arbeidsongevallen – met regelmatig ernstige verwondingen – plaatsvinden in het woon-werkverkeer van onze medewerkers”, vertelt Bart daarover. “Een opleiding defensief rijden is dan ook een van de sleutels om dat probleem aan te pakken. Zo’n 100 medewerkers met een bedrijfswagen, van regiomanagers tot interne adviseurs en stationsmanagers, krijgen de kans om de opleiding te volgen.”
 
In de praktijk maken de Servauto-medewerkers naast defensief rijden, ook kennis met de elektrische wagen. “We gebruiken daarvoor de Renault Megane E-tech en voertuigen van Polestar om de veelzijdigheid in rijsystemen te benadrukken”, vertelt instructeur Erwin. “Een ontwijkmanoeuvre of een noodstop voelt namelijk helemaal anders in een elektrische auto dan met een gewone brandstofwagen. En ook de elektrische wagens zelf verschillen onderling. Dat verschil kennen en aanvoelen, zorgt voor veiliger rijgedrag.”

Positief terugblikken

Of Tina en co de juiste beslissingen namen na de testsessie? Absoluut. Dat blijkt toch uit de positieve evaluaties die ze al mochten ontvangen. “Onlangs kwamen alle managers samen op een event en daar hoorde ik niets dan lof over de opleiding. Ikzelf heb de opleiding ook doorlopen, en ja, ik heb mijn rijgedrag ook flink aangepast.” 
 
Ook Bart hoort tevreden medewerkers rond zich. “Zelfs mensen die jaarlijks 40.000 à 50.000 kilometers maken in het verkeer, vertellen me dat ze het super interessant en verrijkend vonden. De individuele aanpak wordt enorm gesmaakt. Je zit dan wel in de auto met verschillende collega’s, de instructeur maakt tijd voor persoonlijke verbeterpunten.” 
 
Dat ProMove de opleiding op drie verschillende locaties aanbiedt in het land, is voor Tina naast de transparantie en de vlotte communicatie hét troefpunt. “We zijn blij dat we met ProMove in zee zijn gegaan voor dit project!”
 
Wil je zélf leren hoe je defensief achter het stuur kruipt van een (elektrische) wagen?