Sluiten

Het terugkommoment is er gekomen in het kader van de hervorming van de rijopleiding. Nieuwe bestuurders moeten het terugkommoment verplicht volgen. De Vlaamse Regering wil hiermee de strijd aangaan met de belangrijkste ‘killers’ in het verkeer, zoals overdreven snelheid, rijden onder invloed en afleiding.

Terugkommoment Rijbewijs B

120 incl. BTW
Eerstvolgende cursussen

Terugkommoment Rijbewijs B

01 juni 2023 ProMove | Brugge 8u30 - 12u30

Terugkommoment Rijbewijs B

01 juni 2023 ProMove | Brugge 12u30 - 16u30

Terugkommoment Rijbewijs B

07 juni 2023 ProMove | Brugge 8u30 - 12u30

Inhoud en programma

Ben je zeker dat je het terugkommoment moet volgen?

Raadpleeg hiervoor de toepassing Mijn Burgerprofiel via https://www.vlaanderen.be/uw-overheid/mijn-burgerprofiel

Inhoud van het terugkommoment

Het terugkommoment duurt vier uur en bestaat uit drie onderdelen:

  • een introductie (30’)
  • praktijkoefeningen op een afgesloten terrein (2u)
  • een groepsgesprek (1u30’)

Wat houdt het terugkommoment in?

Je bent verplicht om van begin tot einde van het terugkommoment aanwezig te zijn. Kom je te laat, dan mag je helaas niet meer deelnemen en moet je een nieuwe afspraak maken. Zorg er dus zeker voor dat je 15' voor het aanvangsuur van het terugkommoment aanwezig bent! Je hebt ook je identiteitskaart en een geldig rijbewijs nodig om te mogen deelnemen.

Tijdens het praktijkgedeelte van het terugkommoment wordt vooral ingezet op sensibilisering en dus op het voorkomen van ongevallen. Je ervaart wat er gebeurt (met jezelf én met je wagen) wanneer je een noodstop moet maken, wanneer je één seconde bent afgeleid, of hoe het voelt wanneer je een glaasje teveel hebt gedronken.

Waar kan ik het terugkommoment volgen?

Bij ProMove kan je het terugkommoment volgen op terreinen die speciaal zijn uitgerust voor dit soort simulaties. Je kan het terugkommoment volgen in Brugge, Roeselare of in Zolder. Onder de deskundige begeleiding van professionele instructeurs ervaar je in alle veiligheid wat er fout kan gaan in het verkeer wanneer je teveel risico's neemt.

Schrijf je hier in voor jouw terugkommoment.

Meer informatie nodig?

Neem een kijkje op de website van de Vlaamse Overheid: https://www.vlaanderen.be/rijbewijs-b-voor-auto/te... of neem contact op met de Vlaamse Overheid via het contactpunt: https://www.mow-contact.be

Uitstel

Binnen de eerste termijn waarin u het terugkommoment moet volgen, kunt u omwille van ziekte, vrijheidsbeneming, studie- en beroepsredenen in het buitenland uitstel vragen. Meer informatie vindt u op www.vlaanderen.be/terugkommoment. Er kan geen uitstel meer aangevraagd worden als uw eerste termijn verstreken is.


Voordelen

  • Onderzoek toont aan dat het ongevalsrisico het hoogst is bij het zelfstandig rijden, kort na het behalen van het rijbewijs. Beginnende bestuurders overschatten de eigen rijvaardigheden, maar onderschatten ook de risico's in het verkeer, vaak door een gebrek aan ervaring. Met het terugkommoment willen we het aantal ongevallen terug dringen.
  • De Vlaamse Regering wil met de invoering van het terugkommoment de strijd aangaan met de voornaamste 'killers' in het verkeer, zoals overdreven of onaangepaste snelheid, rijden onder invloed en afleiding.
  • Op die manier wil men het aantal verkeersslachtoffers bij de grootste risicogroep drastische terugdringen.
  • ProMove is als instelling erkend om het terugkommoment te geven (erkenningsnummer T2).
  • Je kan uitstel aanvragen (bv. om medische redenen of omdat je voor je studies of het werk in het buitenland verblijft) via https://www.vlaanderen.be/nl/mobiliteit-en-openbare-werken/voertuigen/terugkommoment-voor-rijbewijs-b-auto.


Terug naar boven

Opgelet!!

Je kiest nu voor een cursus op een andere datum of locatie.
Ben je zeker dat je deze bestelling wilt plaatsen?
Ik verkies deze cursus Mijn vorige keuze behouden