Sluiten

In het kader van de hervorming van de rijopleiding moeten nieuwe bestuurders een verplicht terugkommoment volgen. De Vlaamse Regering wil hiermee de strijd aangaan met de belangrijkste ‘killers’ in het verkeer, zoals overdreven snelheid, rijden onder invloed en afleiding.

Terugkommoment

102 incl. BTW
Eerstvolgende cursussen

Terugkommoment

05 juli 2019 ProMove | Circuit Zolder 12u30 - 16u30

Terugkommoment

06 juli 2019 ProMove | Circuit Zolder 12u30 - 16u30

Terugkommoment

09 juli 2019 ProMove | Circuit Zolder 12u30 - 16u30

Inhoud en programma

Het terugkommoment duurt vier uur en bestaat uit drie onderdelen:

  • een introductie (30’)
  • praktijkoefeningen op een afgesloten terrein (2u)
  • een groepsgesprek (1u30’)

Je bent verplicht om van begin tot einde aanwezig te zijn. Kom je te laat, dan mag je helaas niet meer deelnemen en moet je een nieuwe afspraak maken. Zorg er dus zeker voor dat je 15' voor het aanvangsuur aanwezig bent! Je hebt ook je identiteitskaart en een geldig rijbewijs nodig om te mogen deelnemen.

Tijdens het praktijkgedeelte wordt vooral ingezet op sensibilisering en dus op het voorkomen van ongevallen. Je ervaart wat er gebeurt (met jezelf én met je wagen) wanneer je een noodstop moet maken, wanneer je één seconde bent afgeleid, of hoe het voelt wanneer je een glaasje teveel hebt gedronken.

Bij ProMove kan je het terugkommoment volgen op terreinen die speciaal zijn uitgerust voor dit soort simulaties. Onder de deskundige begeleiding van professionele instructeurs ervaar je in alle veiligheid wat er fout kan gaan in het verkeer wanneer je teveel risico's neemt.

Voordelen

  • Onderzoek toont aan dat het ongevalsrisico het hoogst is bij het zelfstandig rijden, kort na het behalen van het rijbewijs. Beginnende bestuurders overschatten de eigen rijvaardigheden, maar onderschatten ook de risico's in het verkeer, vaak door een gebrek aan ervaring.
  • De Vlaamse Regering wil met de invoering van het terugkommoment de strijd aangaan met de voornaamste 'killers' in het verkeer, zoals overdreven of onaangepaste snelheid, rijden onder invloed en afleiding.
  • Op die manier wil men het aantal verkeersslachtoffers bij de grootste risicogroep drastische terugdringen.
  • ProMove is als instelling erkend om het terugkommoment te geven (erkenningsnummer T2).
  • Je kan uitstel aanvragen (bv. om medische redenen of omdat je voor je studies of het werk in het buitenland verblijft) via https://www.vlaanderen.be/nl/mobiliteit-en-openbare-werken/voertuigen/terugkommoment-voor-rijbewijs-b-auto.
Nadat ik betrokken was in een ongeval kon ik drukke situaties in het verkeer niet meer aan. ProMove heeft me hierbij enorm geholpen via hun cursussen en advies op maat. Ik start binnenkort zelfs de Pro cursus.
—  Nadine Desmet
Terug naar boven