Sluiten

Het terugkommoment, verplichte afsluiter van de rijopleiding

In het kader van de hervorming van de rijopleiding moeten nieuwe bestuurders een verplicht terugkommoment volgen. De Vlaamse Regering wil hiermee de strijd aangaan met de échte ‘killers’ in het verkeer.


Wie moet het terugkommoment volgen?

Iedere nieuwe bestuurder die vanaf 1 oktober 2017 een voorlopig rijbewijs aanvraagt, zal 6 tot 9 maanden na het effectief behalen van het rijbewijs het terugkommoment moeten volgen. Voorwaarde is wel dat het (voorlopig) rijbewijs werd uitgereikt door een Vlaamse gemeente en dat je in Vlaanderen woont. De datum van het praktisch rijexamen heeft dus géén invloed op de verplichting van het terugkommoment. Dit betekent dat ook beginnende bestuurders die na 1 oktober 2017 hun rijbewijs hebben omgewisseld (met of zonder begeleider) niet alleen de verplichte negen maanden stage, maar ook het terugkommoment moeten volgen. Als we dan de optelsom maken: 1 oktober 2017 plus 9 maanden stage, dan wil dit zeggen dat 1 juli 2018 een belangrijke datum is. Behaal je vanaf dan je rijbewijs, dan krijg je zes tot negen maanden de tijd om het terugkommoment te volgen. De eerste terugkommomenten zullen m.a.w. vanaf 1 januari 2019 georganiseerd worden.


Wat houdt het terugkommoment in?

Het terugkommoment zal bestaan uit drie onderdelen: een introductie (30’), praktijkoefeningen op een afgesloten terrein (2u) en een groepsgesprek (1u30’). Omdat we ook bij ProMove geloven in het belang van een kwalitatieve rijopleiding voor beginnende bestuurders, hebben we onze volle medewerking verleend aan de invulling van het praktijkgedeelte. Belangrijke oefeningen zoals slalom, noodstop en ontwijken op glad wegdek zullen dus zeker aan bod komen. ProMove zal ook het terugkommoment aanbieden op haar sites in Brugge, Roeselare en Zolder. Wens je hiervan op de hoogte te blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.


Nadat ik betrokken was in een ongeval kan ik ...
—  Nadine Desmet
Eerstvolgende cursussen

Car Control Individueel

05 januari 2019 ProMove | Brugge 8u30 - 10u00

Car Control

07 januari 2019 ProMove | Circuit Zolder 13u00 - 16u30

Car Control

11 januari 2019 ProMove | Circuit Zolder 8u30 - 12u00
Terug naar boven