Onze instructeurs geven jullie graag enkele nuttige tips om veilig te rijden in de wintermaanden:
Tip 1 van Stefan Cos:
Gebruik je ruitenwissers niet op aangevroren autoruiten, want zo beschadig je je ruitenwissers. Zorg ook steeds voor propere ruiten aan de binnenkant, want condens ontstaat eerder bij vuile autoruiten.
Tip 2 van Olaf Cool:
Check voor je vertrek zeker volgende zaken:
Tip 3 van Stephan Hanoulle:
Probeer nutteloze pieksnelheden te vermijden. Wie ver genoeg kijkt en anticipeert ziet dat het vaak geen zin heeft om (kortstondig) een pieksnelheid te bereiken, want enkele meters verder moet je toch weer remmen.
Tip 4 van Hubert Reynders:
Bepaalde rijhulpsystemen werken niet goed als de sensoren bedekt zijn met vuil en sneeuw. Pas je snelheid en veiligheidsafstand zeker aan.
Tip 5 van Karel Van De Steene:
Een goede zichtbaarheid en goed zicht in de wagen zijn enorm belangrijk. Maak je volledig voertuig dus ijs- en dampvrij. Maak hiervoor geen gebruik van warm water, want het grote temperatuurverschil kan zorgen dat je raam barst.
Tip 6 van Nico Weyens:
Driving a car is a full time job!
Tip 7 van Hubert Reynders:
Denk er bij een elektrische wagen ook aan dat stuur- en zetelverwarming grote verbruikers zijn en een invloed hebben op de autonomie van je voertuig.
Tip 8 van Stephan Hanoulle:
Veel chauffeurs kennen maar twee opties in het verkeer: gas geven en remmen. Een derde (en belangrijke) optie is uitrollen! Op tijd je gaspedaal loslaten, kan veel problemen voorkomen.
Tip 9 van Jacques Löfgen:
Heb je een elektrische wagen, gebruik dan de warmtepomp (indien aanwezig) om je voertuig te verwarmen.
Tip 10 van Bart Denys:
Mobieltjes brengen je dichter bij mensen die ver weg zijn … Maar verder weg van onze eigen veiligheid en die van een ander.
Tip 11 van Christophe Vermeersch:
Overweeg of het wel echt nodig is om de weg op te gaan bij volledig ondergesneeuwde wegen. Misschien kan je de verplaatsing even uitstellen?
Tip 12 van Bert Vanherf:
Ben je motorrijder? Voorzie jezelf van een goede uitrusting, die voorzien is op koud weer (kledij, helm, vizier,...). Op deze manier blijf je gefocust op de waakzaamheid en niet op de ongemakken.
Tip 13 van Frédéric Forseille:
Je motor stationair laten draaien om de ruiten te ontdooien, is geen verkeersovertreding. Het is noodzakelijk voor jouw veiligheid! (Artikel 8.6 van de Wegcode)
Tip 14 van Steven Geselle:
Zorg dat je tijdens de wintermaanden altijd handschoenen, een jas en/of trui in de wagen hebt liggen. Stel dat je met pech (ongeval, technische storing,...) buiten moet wachten, dan heb je het minder koud! Denk ook steeds aan je fluohesje.
Tip 15 van Olaf Cool:
Zorg dat de zolen van je schoenen ijs-, modder- en sneeuwvrij zijn. Een paar reserveschoenen in de wagen kan ook altijd handig zijn.
Tip 16 van Bert Vanherf:
Wantrouw op koude dagen altijd de donkere plekken op het wegdek. Het verschil tussen ijs, ijzel en vocht of nat zijn praktisch niet zichtbaar. Wees ook extra voorzichtig op op- en afritten, want deze kunnen extra glad zijn.
Tip 17 van Eric Feyen:
Hou steeds voldoende afstand en pas je snelheid aan. Als je tijdens een sneeuwbui op je dakrails terecht komt, wordt je auto helaas geen slee. Opgepast ook met bruuske bewegingen en manoeuvres.
Tip 18 van Frédéric Forseille:
Ga 5 minuten voor je vertrek controleren of je voertuig niet bevroren is. Ontdooi indien nodig de wagen en start de motor om de ruiten te ontwasemen. Dit is enkel mogelijk als je op tijd opstaat!
Tip 19 van Steven Geselle:
Ondanks de opkomende ledverlichting (bij openbare verlichting) kan het vaak helpen om je wagen onder een lantaarnpaal te parkeren. Het licht geeft immers warmte en zorgt dat de ruiten van je wagen minder snel gaan aanvriezen.
Tip 20 van Sven Holsbeeks:
Op tijd aankomen doe je door iets vroeger te vertrekken. Een stressvolle rit geeft een stressvolle dag. Een rustige rit zorgt voor een rustig(er)e dag.
Tip 21 van Erwin Mombaerts:
De ogen van de chauffeur zijn nog steeds de belangrijkste opties aan boord van eender welk voertuig. Bescherm jouw zicht tegen laagstaande zon met een zonnebril, misschien wel het goedkoopste veiligheidssysteem in een wagen.
Tip 22 van Hubert Reynders:
Controleer regelmatig de staat (profiel) en de druk van je banden. Winterbanden zijn ook zeker aan te bevelen in de koudere maanden.
Tip 23 van Chris Vanhee:
Geef voldoende aandacht aan de zwakke weggebruiker en stel je als automobilist in de plaats van de zwakke weggebruiker. Wat zou jij dan appreciëren?
Tip 24 van Erwin Mombaerts:
Hou je twee handen netjes gebalanceerd (14u45) aan het stuur, want er hangt een volledige auto vast aan dat stuur. Hou hem “in de hand”!
Tip 25 van Hubert Reynders:
Vermijd alternatieve (binnen)wegen, want deze worden vaak niet gestrooid en zijn dus moeilijker berijdbaar.