Sluiten

Weetjes over veiligheidssystemen in auto's

zondag 02 oktober 2016
bron: N.V. Robert Bosch - Mobility Solutions Benelux - Henri Genessestraat 1 - 1070 Brussel

Actieve rijveiligheidssystemen

Actieve rijveiligheidssystemen zoals het antiblokkeersysteem (ABS), de antidoorslipregeling (ASR of TCS) of het elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP) helpen onze auto actief onder controle houden bij onverwachte verkeerssituaties.

Deze leuke weetjes en tips helpen je veilig op weg...

ABS optimaliseert de remafstand

Het antiblokkeersysteem voorkomt dat een of meer wielen tijdens het remmen blokkeren en zorgt ervoor dat de auto bestuurbaar blijft, zelfs tijdens noodstops. ABS optimaliseert de remafstand.

Tip: Druk bij onverwachte hindernissen het rempedaal zo hard mogelijk in (zelfs als het pedaal begint te trillen) om het systeem optimaal te laten werken.

TCS voorkomt doorslippen van de wielen

De antidoorslipregeling voorkomt dat de wielen gaan doorslippen tijdens het wegrijden of versnellen.

Tip: Geef voldoende gas zodat de wielen voldoende grip krijgen op het wegdek.

ESP helpt slipongevallen voorkomen

Het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP grijpt in wanneer het voertuig plots afwijkt van zijn rijrichting. Het doet dit door op elk wiel afzonderlijk af te remmen en het motorvermogen te temperen. Op die manier blijft de auto op de weg en wordt slippen vermeden.

Wist u dat een auto met ESP ook automatisch ABS en TCS heeft?

Tip: ESP komt alleen tussen als het voertuig begint te slippen. Als bestuurder moet je enkel sturen om het obstakel te vermijden. Kijk daarom steeds in de richting waar je heen wilt.

ESP is standaard op nieuwe auto's

Sinds november 2011 is ESP verplicht op alle nieuwe modellen van personenauto's en bedrijfsvoertuigen geregistreerd in de Europese Unie. Sinds november 2014 geldt de verplichting op alle nieuwe voertuigen.

ESP of TCS moeten altijd ingeschakeld blijven, ook bij winterweer

Ook bij ijzel of sneeuw helpen TCS en ESP om de controle over het stuur te behouden. Laat ESP of TCS daarom steeds ingeschakeld.

Tip: Enkel bij vertrekken in diepe sneeuw is het beter om TCS even uit te schakelen. Dat kan bij sommige auto's via de ESP- of TCS-knop op het dashboard. Niet zeker of je auto ESP heeft? Vraag het jouw garagehouder.

Met ABS ook veilig op weg met de motor

Ook op motoren heeft het antiblokkeersysteem ABS nut. ABS laat motorrijders toe in kritieke situaties te remmen zonder de wielen te blokkeren, en dus zonder te vrezen voor een val. Ook de remafstand wordt aanzienlijk verkleind. Sinds 1 januari 2016 is ABS verplicht bij alle nieuwe modellen. Vanaf 2017 wordt ABS verplicht bij alle nieuw geregistreerde motoren.

Tip: In 2013 waren 30% van de nieuw geproduceerde motorfietsen in de EU uitgerust met ABS. Kijk na of jouw motor al is uitgerust met ABS.

Nadat ik betrokken was in een ongeval kan ik ...
—  Nadine Desmet
Eerstvolgende cursussen

Terugkommoment

27 februari 2019 ProMove | Brugge 12u30 - 16u30

Terugkommoment

27 februari 2019 ProMove | Brugge 14u30 - 18u30

Car Control Pro

02 maart 2019 ProMove | Yoez Andenne 8u30 - 12u00
Terug naar boven