Sluiten

Wat betekenen de lampjes op mijn dashboard?

zaterdag 29 augustus 2015

Een hedendaagse auto beschikt over een dashboard waar een kerstboom een puntje kan aan zuigen, maar weet je ook wat alle lampjes willen aangeven? We zetten de voornaamste (de gevaarlijkste) even voor je op een rij.

Problemen met de remmen! Te weinig remvloeistof, een probleem met het ABS-remsysteem of slijtage aan de remblokken. Rij zeker niet verder door, maar parkeer je op een veilige plaats en neem contact op met de pechverhelpingsdienst of met je garage.

Er is iets aan de hand met de motor, of met de electronica die de ontsteking of de brandstofinspuiting. Je kan zelf het peil van de motorolie of de koelvloeistof controleren, maar je neemt best contact op met de pechverhelpingsdienst of met je garage.

Ook nu moet je zo snel mogelijk stoppen en op een veilige plaats parkeren. Het waarschuwingslampje laat weten dat ofwel de olie te warm is, ofwel de oliedruk te laag. Je kan het oliepeil zelf controleren en eventueel aanpassen, maar als het rode lampje blijft branden zoek je best gespecialiseerde hulp.

Er is een probleem met het koelsysteem waardoor de motor oververhit kan raken en bijgevolg ook ernstig beschadigd kan worden. Stop zeker onmiddellijk en – indien je dit kan – controleer of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit en bijvullen.

Heb je een wagen die is uitgerust met een controlesysteem voor de bandenspanning, dan gaat dit lampje branden wanneer één van de banden te weinig spanning heeft. Het spreekt voor zich dat je de band zo snel mogelijk moet wisselen. Parkeer je hiervoor op een veilige plaats en vergeet niet om de gevarendriehoek te plaatsen.

Gaat dit lampje branden kort nadat je op controle of onderhoud naar de garage bent geweest, neem dan even terug contact met hen op. Misschien is de technieker vergeten om het systeem te resetten.

Nadat ik betrokken was in een ongeval kan ik ...
—  Nadine Desmet
Eerstvolgende cursussen

Terugkommoment

27 februari 2019 ProMove | Brugge 12u30 - 16u30

Terugkommoment

27 februari 2019 ProMove | Brugge 14u30 - 18u30

Car Control Pro

02 maart 2019 ProMove | Yoez Andenne 8u30 - 12u00
Terug naar boven