Rijden onder invloed van alcohol en een gebrek aan rijervaring zijn twee belangrijke oorzaken van ernstige verkeersongevallen. Om jonge automobilisten te informeren en sensibiliseren over verantwoord rijden ging Responsible Young Drivers Vlaanderen vzw in zee met rijvaardigheidscentrum ProMove en drankenproducent Diageo. Samen beogen deze drie partners één gezamenlijk doel: alcohol bannen uit het verkeer. Om die boodschap te benadrukken bij beginnende bestuurders lanceren ze vandaag de ‘Drive Safe Kit’, die in de maand maart op alle ProMove-terugkommomenten in Zolder, Roeselare en Brugge wordt overhandigd aan de deelnemers.
De ‘Drive Safe Kit’ is een pakket met verkeersveilige gadgets voor in de auto. Alle gadgets zijn zorgvuldig geselecteerd om de nieuwe bestuurder erop te wijzen dat alcohol geen plaats heeft in het verkeer. In deze kit zit onder andere een eenmalige alcoholtester, een designated driver coin, een botsograaf, een parkeerschijf en een luchtverfrisser met verkeersveilige boodschap.
Timothy Ameye, hoofdcoördinator, Responsible Young Drivers Vlaanderen vzw vertelt waarom deze bewustzijnsverhoging nodig is: “Jonge, beginnende bestuurders blijven jammer genoeg oververtegenwoordigd in de ongevallencijfers. Onervarenheid, onwetendheid en het feit dat jongeren meer onderhevig zijn aan groepsdruk, spelen hierbij een cruciale rol. Rijden onder invloed van alcohol is een van de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen in ons land. Intoxicatie door alcohol zorgt namelijk voor een vals gevoel van zelfvertrouwen en avontuurlijker rijgedrag. Daarnaast vermindert dit het reactievermogen, de waakzaamheid en het inschattingsvermogen van een bestuurder onder invloed. Kortom, alcohol en het verkeer vormen een dodelijke combinatie. Met de ‘Drive Safe Kit’ dragen we graag ons steentje bij aan de terugkommomenten die beginnende bestuurders aanzetten tot een verantwoorde houding in het verkeer.”
Uit de ongevallencijfers blijkt dat de beginnende automobilist het meeste risico loopt om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Dat heeft te maken met een gebrek aan ervaring en verkeersinzicht. Onderzoek wijst uit dat het ongevalsrisico het hoogst is vanaf het ogenblik dat bestuurders zelfstandig mogen beginnen rijden, na het behalen van het rijbewijs dus. De nieuwe bestuurder overschat de eigen rijvaardigheden én onderschat de risico’s in het verkeer.
Om die reden heeft de vorige Vlaamse regering begin 2019 het terugkommoment geïntroduceerd. Het terugkommoment moet door nieuwe bestuurders verplicht worden gevolgd bij een erkend rijvaardigheidscentrum zoals ProMove, zes tot negen maanden na het behalen van het definitieve rijbewijs. Tot op heden kunnen Vlaamse beginnende bestuurders op 23 verschillende locaties terecht om het terugkommoment te volgen. Zo biedt ProMove lesmomenten aan in Zolder, Roeselare en Brugge. De lijst met erkende instellingen breidt nog steeds uit.
Het terugkommoment begeleidt beginnende bestuurders tot een verantwoorde houding in het verkeer en is dus de gelegenheid bij uitstek om jonge bestuurder te sensibiliseren over de gevaren van alcohol in het verkeer. ProMove en Responsible Young Drivers werken al twee decennia samen aan projecten die de verkeersveiligheid in Vlaanderen bevorderen. Zaakvoerder, Chris Vanhee, vertelt: “Het terugkommoment biedt een uitstekende mogelijkheid om beginnende bestuurders te sensibiliseren over het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens het groepsgesprek beloven de deelnemers aan elkaar om alcohol links te laten liggen wanneer men nog een voertuig moet besturen. Die belofte sluit aan bij de pas opgelopen ervaringen van de praktische oefening over de invloed van alcohol op het rijvermogen. Jongeren stimuleren elkaar dus in het engagement om alcohol en rijden niet te combineren. Met de ‘Drive Safe Kit’ beogen we hetzelfde en zorgen we voor een positieve herinnering aan het terugkommoment.”
Ook partner Diageo zet zich in om alcohol in het verkeer tegen te gaan. Met het CSR-programma Join The Pact wil Diageo mensen aanmoedigen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en nooit te drinken wanneer ze nog moeten rijden. In Vlaanderen zullen deelnemers aan de terugkommomenten bij ProMove aangemoedigd worden om hun belofte tot alcoholvrij rijden, officieel te maken door op www.jointhepact.com ‘The Pledge’ te ondertekenen. Vandaag maakten al meer dan 20 miljoen mensen de belofte om niet te rijden en te drinken. Het doel is om 50 miljoen handtekeningen te verzamelen tegen 2025. Daarnaast stelt Diageo de DRINKiQ-quiz, een e-learningtool voor de bewustmaking van de effecten van alcohol op het lichaam, ter beschikking. Gedurende de looptijd van de actie zullen beginnende bestuurders voor de aanvang van elk terugkommoment van ProMove de sensibiliseringsquiz afleggen.
Dan Hamilton, General Manager Diageo Northern Europe, is tevreden over het resultaat van de samenwerking: “In het kader van onze Join The Pact-campagne werken we wereldwijd met verschillende partners samen om drinken en rijden tegen te gaan. Met Responsible Young Drivers Vlaanderen en ProMove hebben we ervaren lokale partners in verkeersveiligheid gevonden die onze visie hierin delen. Diageo engageert zich om beginnende bestuurders bewust te maken van de gevaren van alcohol in het verkeer. We moedigen hen aan nooit te drinken wanneer ze nog moeten rijden. “
De drie partners kunnen hierbij rekenen op de steun van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken, Lydia Peeters. Minister Peeters overhandigde de allereerste exemplaren van de ‘Drive Safe Kit’ aan de beginnende bestuurders tijdens hun terugkommoment in Zolder.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken, licht toe waarom ze dit initiatief waardevol vindt: “Op het vlak van de verkeersveiligheid mogen we gerust een tandje bij steken. Voor bestuurders is het halen van een rijbewijs geen eindpunt maar een beginpunt, een start om levenslang te blijven investeren in bewust verkeersgedrag. Ook de Vlaamse regering blijft verkeersveiligheid als een topprioriteit beschouwen en focust hier enerzijds op investeringen anderzijds op gedragssturing door sensibilisering, educatie en handhaving. Er zijn vandaag helaas nog te veel verkeersslachtoffers. In mijn beleidsvisie is de Vision Zero-doelstelling: we streven naar een slachtoffervrij vervoerssysteem. We zullen deze ambitie niet opgeven en blijven focussen op deze doelstellingen.”